גישור לפרידה ולגירושין
למה גישור בגירושין?
הגישור הינו דרך המלך לפתרון סכסוכים בענייניי המשפחה, גם בראי החוק –
בשנת 2014 חלה מהפיכה בדיני המשפחה בישראל עת נחקק החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), תשע"ה-2014 (להלן : "החוק") משמעות החוק הינה שלא ניתן כיום להגיש תביעה בענייני משפחה, טרם פתחו הצדדים בהליך ליישוב סכסוך. מטרת החוק מוגדרת בסעיף 1 כדלקמן:
מטרת החוק
"מטרתו של חוק זה לסייע לבני זוג ולהורים וילדיהם ליישב סכסוך משפחתי ביניהם בהסכמה ובדרכי שלום, ולצמצם את הצורך בקיום התדיינות משפטית, מתוך התחשבות במכלול ההיבטים הנוגעים לסכסוך ובטובתם של כל ילדה וילד".
ובמילים אחרות – מטרת החוק הינה לאפשר לצדדים – למען טובתם וטובת ילדיהם – לסייע להם להגיע לפיתרון הסכסוך מחוץ לכותלי בית המשפט. הליך יישוב הסכסוך נעשה בפגישות ביחידת הסיוע ואינו מהווה תחליף לגישור. ככל שהעובדות הסוציאליות ביחידת הסיוע מתרשמות שיש סיכוי טוב לפיתרון הקונפליקט מחוץ לכתלי בית המשפט, הרי שהצדדים יופנו ממילא להליך גישור ולעריכת הסכם אצל גורם חיצוני, בהתאם לבחירתם החופשית של הצדדים.
חשוב לציין שהעובדות הסוציאליות עושות מלאכת קודש ומנסות להביא את הצדדים להסכמות זמניות "אד הוק", לכל הפחות בענייני הילדים, וזאת עד אשר יתקיים הליך גישור משמעותי או עד שיימצא פיתרון משפטי.
לפיכך, ככל שהצדדים מעוניינים לפתור את עניינם בדרכי נועם ומחוץ לכתלי בית המשפט, מומלץ לפנות מלכתחילה לגישור בהתאם לשיקול דעת הצדדים.
מה מטרת הגישור?
מטרת הגישור לגירושין היא לסייע לצדדים, בדרכי נועם, להגיע להסכמות. המגשר אינו בורר ואינו בית משפט ולכן אינו מוסמך לקבל החלטות ולהכריע במחלוקת שבין הצדדים. יחד עם זאת, המגשר יכול להציע פתרונות על מנת לסייע לצדדים להגעה להסכם כולל, שייתר את הפנייה לערכאות שיפוטיות. לאחר שגובש הסכם, הרי שיש לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין. לאחר אישורו – ניתן לו תוקף של פסק דין לכל דבר ועניין.
כך, בגישור הצדדים הם האחראים הבלעדיים לילדיהם ולאופן בו תתבצע הפרידה והם אלו, שבסיועו של המגשר, קובעים את גורל משפחתם, מבלי לערב את בתי המשפט ואת גורמי רווחה.
הליך הגישור חסוי בפני בית המשפט ולא ניתן להשתמש במידע שהועבר בין הצדדים או בינם ובין המגשר.
כיצד מתבצע הליך הגישור?
הגישור נעשה באמצעות פגישות משותפות ופגישות נפרדות, בהתאם לצרכי הזוג.
כמה זמן נמשך הליך הגישור?
הדבר תלוי במידה רבה במצב בו נמצאים בני הזוג וברמת הקונפליקט. מטבע הדברים, ככל שרמת הקונפליקט בין הצדדים נמוכה יותר – כך הליך הגישור יהיה קל ומהיר יותר.
מה עלות הליך הגישור?
עלות הליך הגישור מורכבת מעלות הפגישות בתהליך – כאשר מספר הפגישות הנדרש הוא בהתאם לצרכי הזוג ולרמת הקונפליקט ביניהם וכן מעלות הכנת ההסכם ומורכבותו. מדובר בעלות זניחה ביחס לניהול הליכים משפטיים בבית המשפט.
כיצד מסתיים הגישור?
לאחר שמתקבלות הסכמות, מגיע שלב ניסוח ההסכם. ככל שלא הייתה התייעצות מקדימה עם עורכי דין, בגישורים שאני מקיימת, אני ממליצה לכל אחד מהצדדים לעבור על ההסכם בנפרד עם עורך דין מטעמו (גם אם לפגישה אחת בלבד). אני רואה חשיבות לכך מאחר ובכובעי כמגשרת אני רואה את תפקידי כפועלת לטובת המערכת המשפחתית בכללותה ולא כעורכת דין היכולה להעניק ייעוץ משפטי אינדיבידואלי, בלתי תלוי למי מהצדדים.
לאחר חתימת ההסכם, הוא יוגש לאישור בית המשפט לענייני משפחה / בית הדין הרבני ויקבל תוקף של פסק דין לכל דבר ועניין.
מה יכול לסייע ולקדם את הליך הגישור מצדכם ?
- קחו אחריות. הליך הפרידה והגירושין מציף רגשות לא פשוטים. מרבית הזוגות מגיעים להליך הגישור כשהם במצב רגיש ביותר ועדיין חווים כעסים או מטענים מהליך הפרידה והגירושין, שלא עובדו ולא ניתן להם מספיק מקום. כדי להתמודד ולתת מקום לרגשות אלו – מומלץ לפנות לטיפול. במקביל – נסו לקחת אחריות על חייכם והתמקדו בצרכים שלכם ובאפשרויות שלכם. על אף הקושי הרב, ככל שתצליחו להתמקד בצרכים האמיתיים שלכם, כך תוכלו לקדם את הליך הגישור.
- אל תנסו לחנך את הצד השני ו"ללמד" אותו לקח על תפקודו (או חוסר תפקודו) בעת הנישואין או בפרידה. הניסיון אומר כי מה שלא הצלחתם לשנות אצל האחר, כנראה כבר לא תצליחו לשנות, אחרת לא הייתם מבקשים לסיים את מערכת היחסים. גם המגשר הטוב ביותר לא יוכל "לחנך" או לשנות את בן או בת הזוג, אם אתם לא הצלחתם. למרות זאת, זוגות רבים במהלך הליך הפרידה, משחזרים דפוסים ומריבות שהיו בחיי הנישואין מתוך שאיפה מובנת, אך לא מציאותית, לנסות לשנות את הצד השני ואת הסיטואציה, תוך שהם פועלים מתוך פגיעות וכעס, שאינם משרתים את האינטרסים שלהם.
- "האגו" הוא אחד האויבים הגדולים של הליך הגישור. כשאנחנו פועלים מתוך אגו אנחנו שמים את "האני" במרכז ופועלים באופן אגוצנטרי. הקולות שמניעים אותנו הם הרצון "להראות לאחר", "שיסבול כמוני", "לא לצאת פרייר" וכדומה. קולות אלו לרוב אינם משרתים את האינטרסים האמיתיים ואת התא המשפחתי בכללותו. פעמים רבות אלו אף אינם קולות אמיתיים ואינם משקפים את הדברים החשובים באמת לצדדים. לקולות אלו תורמים כמובן "יועצים" רבים, שעברו בעצמם הליך גירושין ושבדרך כלל ידאגו להגיד לכם שהם השיגו תנאים טובים יותר (לא משנה באיזה צד ולא משנה אם זה לא נכון). מומלץ לבחור בקפידה את האנשים שישותפו בתהליך ובכל מקרה – לא לאבד את המצפן הפנימי שלנו.
- סבלנות – התרבות הרווחת היא של סיפוק מיידי. בהליך הגישור חשוב להיעזר בסבלנות על מנת להגיע לתוצאות הטובות ביותר עבור משפחתכם.